05.04.2022 - 2 - Г

           06.2022 - 2 -  Є

           07.04.2022 - 2 - Ж 


                                                              Тема уроку:

           "Всі ці знаки чародії". Скрипковий та басовий ключі.

Прочитайте казку та дайте відповіді на запитання.

Давним - давно були два музичних королівства.

Перше - це Скрипкового ключа. У цьому королівстві жили і звучали м'які, ніжні і мелодійні ноти. Короля звали Скрипковий ключ. У нього була улюблена дочка - красуня Мелодія.

Друге королівство  - Басового ключа. Короля звали Басовий ключ. У нього був стрункий і сильний син на ім'я Бас.

Жителі  цих двох королівств сперечалися між собою, хто з них краще звучить, і через це вже давно не спілкувалися між собою, хоча жили недалеко один від одного.                            Між цими королівствами був красивий казковий ліс.

Одного разу принцеса гуляла в лісі та заблукала. Але це ще не найстрашніше, на неї напали розбійники. Їх звали Дієз, Бемоль і Бекар. Мелодія стали кликати на допомогу, і з лісової гущавини вийшов вродливий юнак.     Це був принц Бас . Він врятував принцесу Мелодію та вивів її з лісу. 

Вони покохали один одного і вирішили більше не розлучатися. Їм дуже хотілося помирити своїх батьків і жителів двох музичних королівств. Принцеса Мелодія і принц Бас були були дуже добрі та розумні, вони придумали, як це зробити.

А тим часом король Басовий ключ і король Скрипковий ключ зібралися на полювання та завдяки випадку обидва короля зустрілися на галявині, де в цей час їхні діти, Бас і Мелодія мирно розмовляли.

Королі, коли побачили своїх дітей, знову стали кричати та лаятися між собою, а розумний і мужній принц і ласкава, добра принцеса допомогли їм заспокоїтися, і королі, пробачивши один одному образи, знову стали друзями. 

Минув деякий час, Бас і Мелодія одружилися, і жили довго і щасливо в мирі та злагоді, радуючи своїх батьків і жителів цих королівств. І знову зазвучала гарна музика, де усі звуки ладнали між собою і навіть розбійники Дієз, Бемоль і Бекар стали допомагати нотам - жителям будувати, створювати чудову, чарівну музику.


Про кого розповідається у казці?

Які взаємини між жителями двох королівств?

Що домогло їм помиритися?

.............................................................

Ключ (музичний) - це знак, який визначає місцезнаходження нот на нотному стані. Він розташовується на самому початку нотного стану. 



Скрипковий ключ - найпоширеніший з усіх ключів. 

Він розташовує "соль" першої октави на другій знизу лінійці нотного стану. У скрипковому ключі пишуться ноти для скрипки (звідси назва). у скрипковому ключі  пишуться ноти для скрипки, більшості дерев'яних духових музичних інструментів, частини мідних духових, ударних, партія правої руки фортепіано.

Басовий ключ - другий за розповсюдженістю ключ після скрипкового. Розташовує "фа" малої октави на другу зверху лінійку нотного стану.  Цим ключем користуються інструменти з низьким звучанням: фагот, віолончель, партія лівої руки фортепіано.


Послухайте та перегляньте фрагменти гри на фортепіано, де спочатку твір виконується лівою, а потім правою рукою.


Моцарт "Реквієм за мрією" 


РИТМІЧНА ВПРАВА


РОЗСПІВКА



ВИВЧАЄМО ПІСНЮ 


ПІДСУМОК УРОКУ

Що таке ключ у музиці?
Які бувають ключі музичні?


Урок підготувала вчитель музичного мистецтва: Іванченко Ірина Леонідівна.







Комментарии

Популярные сообщения из этого блога